Vi har prøvd det meste, og jo mer erfaring vi får, jo mer matglede tar vi med oss på tur.
Kjøleboksen – hjertet i camp-kjøkkenet
Jeg overhørte en camping - nabo på telefon i år. (Det var umulig å la være, hun satt tre meter unna meg og snakket høyt med telefonen holdt forran seg.)
"Vi har jo en kjøleboks, men den holdt jo bare til i dag. Vi har gjort det enkelt med pålegg som tåler varme"
Og det er selvsagt en måte å gjøre det på.
Er trinn opp er sånn kjøleboks som vi hadde før. Som holder det 15-18 grader under omgivelsene.
Vår kompressorboks er kald. Helt kald. Så kald som vi ønsker det. Fryser om vi vil. Det utgjør en enorm forskjell. Med 40 til 45 liter får vi plass til det meste: melk, jus, brus, pålegg, middag, grønnsaker og sjokolade. (All sjokolade må ligge kjølig på camping. Den smelter ellers.)
Noen bokser har en liten ekstra sone som ikke blir fullt så kald. Perfekt til grønnsaker og sjokolade.
Vi har alltid med yoghurt. Det er redningen for små mager som våkner tidlig og er sultne lenge før resten av gjengen er klare for frokost. Yoghurt funker utmerket som før-frokost inne i teltet mens resten av familien sover.
Frokost – start dagen skikkelig
Når alle er våkne, spiser vi frokost ute. Er det sol, blir det altfor varmt inne i teltet uansett. Vi spiser ute så lenge været tillater det, og det gjør det heldigvis ofte.
Men en favoritt er stekt egg og bacon. Gjerne med oppkuttet tomat og agurk for den som vil ha. Med juice eller melk ved siden av blir det et skikkelig måltid. Noen av oss tar dog gjerne polarbrød til det også.
Med en elektrisk stekepanne eller gassbluss lager vi varm frokost uten problem. Og vi har god tid, det er der som er så deilig på camping.
Lunsj – enkel og fleksibel
Lunsjen holder vi ofte enkel. Brødmat, frukt og noe kaldt å drikke. Eller en bolle med druer og vannmelon. Jentene liker nudler, jeg bare koker opp vann i vannkoker og slår over nudler i en skål. Vi kan kjøpe oss salat i en salatbar på butikken og spise i en park. Alt ettersom hva vi gjør denne dagen.
Middag – her får vi kost oss
Grillmat er en campingklassiker, men det trenger ikke være pølser og burgere hver dag. Mulighetene er mange, fantasien setter grensene.
biff med poteter og salat
svinefilet, nakkekoteletter eller grillribbe, med ris og salat. Eller brød og salat.
kyllinglår med maiskolber
fiskepakker med smør, urter og grønnsaker
Potetene griller vi, eller steker på den elektriske stekepannen. Vi kunne laget fløtegratinerte poteter i den elektriske stekepannen, men det ville blitt en veldig stor porsjon, og så mange av oss spiser ikke det.
Nudler lages lett, bare legg dem i en passe stor skål og slå over kokt vann. Hell av vannet når nudlene er myke.
Det er jo godt å spise grillmat med brød og salat. Hjemme ville jeg sikkert kjøpt noe halvstekt. På camping kjøper jeg bor ferdig stekt. Der er somregel er kjøkken med en stekeovn og gjerne micro på campingplasser også. En mulighet er selvsagt å lage noe der.
Ris kan også kokes på stormkjøkken.
Den elektriske stekepannen gir oss andre muligheter også. Her brukt som en tilnærmet wok.
Kos og snacks – en naturlig del av dagen
Camping uten snacks? Nei takk. Sjokolade i kjøleboksen, jordbær i skål, kjeks, pannekaker og kald brus i sola. Noen dager blir det marshmallows. Andre dager er det nok med et par boller og saft. Det trenger ikke være avansert for å være godt.
Når kvelden kommer og bordet tas inn i teltet igjen, kanskje kommer vifteovnen på og ullfeller i stolene. Da er det kortspill, og forventninger om litt godteri :)
---
Mat på camping handler ikke om å klare seg. Det handler om å nyte.
Du trenger ikke begrense deg til “lettvint”. Når man har med riktig utstyr og litt erfaring, blir matlaging på camping en del av selve ferien. Med barn som hjelper til, måltider ute i frisk luft og sjokoladen trygt plassert i kjøleboksen, blir det meste hyggelig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar